ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18 ΑΝΩ

“DAWRA”….ΚΥΚΛΟΣ,

“DAWRA”….ΚΥΚΛΟΣ,

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Ιούλιος 7th, 2017

0 Comments

Ο κύκλος της ζωής- ο κύκλος της εμπιστοσύνης- ο κύκλος της ελπίδας,
Σάββατο, απόγευμα φτάνουμε στο camp των προσφύγων στα Οινόφυτα, ένα παλιό εργοστάσιο, και γύρω-γύρω container- το σχολείο, «Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα», μια άλλη εθελοντική οργάνωση, ανθρωπιστικής βοήθειας- και κάποιες σκηνές. Έχει και φιλέ για βόλεϊ και ειδικό χώρο διαμορφωμένο για ποδόσφαιρο.
Μας υποδέχονται η Marwa, η Lina, η Aida, οι δύο πρώτες, 12 χρονών πάνε σχολείο, 1η Γυμνασίου, στο Σχηματάρι, είναι περήφανες γι’ αυτό, η Aida μαθαίνει αγγλικά στο camp.
Χαμόγελα και γλυκές φυσιογνωμίες και μάτια που κοιτούν και αναζητούν…
Έρχεται και ο Samir, 2 χρονών, θέλει και κείνος να παίξει σχοινάκι μαζί μας. Πάμε όλοι στην αλάνα, δίπλα από το ποδόσφαιρο παίζουμε μήλα και βάζουμε μουσική και παίζουμε χορεύοντας και χορεύουμε παίζοντας.
Τα παιδιά αρχίζουν και παίρνουν σειρά για το face-painting, αγαπημένη δραστηριότητα για παιδιά, δε λείπουν όμως και οι παρεξηγήσεις για τη σειρά. Τίποτα όμως σημαντικό που οι μπουρμπουλήθρες δεν μπόρεσαν να σκάσουν στον αέρα…
Ώρα για παιχνίδι, με τα παιδιά από τη θεατρική Ομάδα,
Bio-Bio (κύκλος στα αφγανικά)! Κύκλο-κύκλο!!η μικρή Aime, σχεδόν 5 χρονών σε λίγες μέρες θα έχει τα γενέθλιά της (μικρόσωμη, με μαύρα μπουκλάκια και ματάκια πού έλεγαν πολλά), δεν μου άφηνε το χέρι, την πήρα αγκαλιά και παίξαμε μαζί, στον κύκλο, σαν μονάδα.
Πίσω στον κύκλο, όλοι μαζί σε έναν κύκλο, δώστε τα χέρια-δώστε τα χέρια. Τα χέρια αυτά έχουν περάσει πολλά, κρύο-ζέστη, θάλασσα-βουνά, θάνατο-ζωή, απελπισία-ελπίδα.
Το Σάββατο 1η Ιούλη οργανώθηκε από τα Αντισώματα μια ‘γιορτή’ για τα παιδιά, μικρά και μεγάλα στο camp στα Οινόφυτα, με μουσική- live, μπαλόνια, θεατρικό και μουσικο-κινητικό παιχνίδι. Μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές ενωθήκαμε και δώσαμε τα χέρια σε ένα κύκλο χαράς, σ’ ένα κύκλο ελπίδας, σ’ ένα κύκλο αγάπης και φροντίδας και βασικά αποδοχής. Στόχος να «μεταδώσουμε» ένα μήνυμα αισιοδοξίας και συμπαράστασης. Δεν είστε μόνοι σας!

Νεαρά ζευγάρια με μικρά παιδιά, μεγάλες οικογένειες με μικρά και μεγάλα παιδιά, μωρά, αφήνουν έναν τόπο, τον τόπο τους, την πατρίδα τους, ξεριζώνονται από τους τάφους των γωνιών τους, την ιστορία τους γιατί εκεί δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Υπάρχει θάνατος, καταπίεση, πόλεμος, πείνα, χημικά, διάλυση, δεν υπάρχει ελπίδα. Φεύγουν, κατά-φεύγουν σε ένα μέλλον- σε έναν τόπο αφιλόξενο- επικίνδυνο, με απώλειες, αλλά…υπάρχει ελπίδα ότι το μέλλον θα είναι λίγο καλύτερο από πριν.
Dawra, Bio, κύκλος! Ας κάνουμε όλοι έναν κύκλο, να τους αγκαλιάσουμε, να τους κρατήσουμε το χέρι, να τους στηρίξουμε και το πιο σημαντικό να τους ενισχύσουμε την ελπίδα.
Την ελπίδα, για την 4 μηνών Kashar, που γεννήθηκε στη Ελλάδα, ότι οι πρόσφυγες δεν είναι απλά άνθρωποι, αλλά αγωνιστές και οι ήρωες που μεταφέρουν το μήνυμα της ελπίδας, AMAL (ελπίδα στα αραβικά)
Ας κρατήσουμε τον κύκλο ενεργό.
Σας ευχαριστώ,
Β.Ζ.,
για την Ομάδα Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18ΑΝΩ

Απάντηση