ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18 ΑΝΩ

Συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης 18 Άνω

Συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης 18 Άνω

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Σεπτέμβριος 20th, 2013

0 Comments

Η μάχη για την απεξάρτηση δεν έχει μόνο θεραπευτικό αλλά και πολιτικό χαρακτήρα. Εμπνέεται από το όραμα της ατομικής και κοινωνικής χειραφέτησης. Μέσα από τη συμμετοχή μας σε συλλογικές διαδικασίες στο θεραπευτικό πρόγραμμα και παράλληλα μέσα στο κοινωνικό πεδίο γινόμαστε ικανοί να συνειδητοποιήσουμε τις αιτίες της εξάρτησης και να της εναντιωθούμε με τους δικούς μας όρους πλέον.

Με πρωτοβουλίες και οργάνωση μορφών δημιουργικής δράσης μπορούμε να εκπληρώσουμε το αναγκαίο αίσθημα της αυτοεκτίμησης και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να βγούμε οριστικά από το περιθώριο. Γιατί μόνο ως κοινωνικά άτομα μπορούμε να κατακτήσουμε μια ισότιμη σχέση μέσα στο σύνολο του πληθυσμού. Μόνο έτσι μπορούμε να οραματιστούμε και να αποκτήσουμε πρότυπα.

Σε αυτή τη πορεία η άρση κάθε μορφής αποκλεισμού γίνεται για όλους τους καταπιεσμένους πηγή έμπνευσης και επαναστατικής πράξης όπως και πηγή αμφισβήτησης του υφιστάμενου οικονομικού καθεστώτος που γεννάει καταστροφές και δυστυχία. Η σύναψη κοινωνικών δεσμών και αληθινών δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ μας είναι δύναμη μέσα στα πλαίσια συλλογικών πρακτικών που συμβάλλουν στην άρση των όρων κοινωνικής αλλοτρίωσης και αποξένωσης των ανθρώπων από τον εαυτό τους και τους άλλους. Έτσι το νόημα για μας των συλλογικών δράσεων είναι ότι περάσαμε από μια κατάσταση ακραίας εξατομίκευσης όταν ήμασταν στη χρήση, να νοηματοδοτούμε μια συλλογικότητα όπως αυτή.

Αυτή η διαδικασία που αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα εσωτερικά και εξωτερικά, μπορεί να δημιουργήσει τους αναγκαίους όρους για μια πραγματική συνάρθρωση του κοινωνικού πεδίου με το ψυχικό ώστε η ανθρώπινη υπόσταση να ξαναβρεί το χαμένο της νόημα. Σε τέτοιες διαδικασίες διαλύεται και κάθε αυταπάτη που σκόπιμα καλλιεργείται από την κυρίαρχη ιδεολογία και τα ΜΜΕ, ότι είναι δυνατόν να εξανθρωπιστεί αυτό το εγκληματικό σύστημα που συνθλίβει μέσα στην κρίση του, κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μέσα από τις συλλογικές πρακτικές γινόμαστε ικανοί ακόμα και μέσα σε’ αυτή τη δίνη, και παρόλο τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, να στεκόμαστε όρθιοι και να αντιστεκόμαστε. Στη σημερινή εποχή της χωρίς προηγούμενο οικονομικής κρίσης και της ανθρωπιστικής καταστροφής που ζούμε η συλλογική αντίσταση και η κοινωνική ανατρεπτική παίρνει και πάλι το χαρακτήρα της προϋπόθεσης για κοινωνική και βιολογική επιβίωση όχι μόνο τους απεξαρτημένους αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού. Η ένταξή μας σε συλλογικότητες κοινωνικών δράσεων, πρωτοβουλιών αλληλεγγύης , η συμμετοχή μας σε λαϊκές συνελεύσεις και σε διάφορες μορφές αυτό-οργάνωσης η πάλη μας μαζί με όσους αντιστέκονται στη μνημονιακή πολιτική και τις δυνάμεις της βιοεξουσίας αποτελεί εξορισμού μια πράξη χειραφέτησης.

Σε αυτό το πνεύμα, εδώ και ένα χρόνο περίπου λειτουργεί ομάδα συλλογικών δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης 18 Άνω στην οποία συμμετέχουμε θεραπευόμενοι, θεραπευτές και απεξαρτημένοι σε ισότιμη βάση έξω από ρόλους αδιακρίτως. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε πραγματοποιήσει ανταλλακτικά παζάρια και συλλογικές κουζίνες στα κτήρια των επανεντάξεων της Χανίων και του ΦΙΞ και στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Μπερντές έχουμε συνδιοργανώσει κάτι αντίστοιχο με τη λαϊκή συνέλευση Πετραλώνων, Παγκρατίου, Βύρωνα-Καισαριανής, της Ακαδημίας Πλάτωνος με την ομάδα πηλού, στη Φιλοσοφική Εστία.

Έχουμε παίξει με τη μουσική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης στη συναυλία που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ στην Ομόνοια και εκφωνούμε τα κείμενα μας όπου υπάρχουν εκδηλώσεις του 18 Άνω. Πραγματοποιήσαμε συνέλευση στο κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο για τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Αμυγδαλέζας και ξεκινήσαμε ένα διάλογο με συλλογικότητες με κοινούς προβληματισμούς και στόχους. Αναρτήσαμε πανό αλληλεγγύης στην Πολυκλινική στο Λοιμωδών και στην ΕΡΤ. Μέλη της ομάδας μας συμμετέχουν στη θεατρική, τη μουσική και την ομάδα κούκλας-μαριονέτας δίνοντας το κοινωνικό και το συναισθηματικό μας στίγμα μέσα από τη συμμετοχή στα ψυχοεκπαιδευτικά δρώμενα και τη συγγραφή κειμένων.

Βροντοφωνάζουμε τον ορατό κίνδυνο αφανισμού του προγράμματος που μας έσωσε τη ζωή. Το 18 Άνω ανήκει διοικητικά στο ΨΝΑ το οποίο θα κλείσει οριστικά με βάση τις ισχύουσες συμφωνίες κυβέρνησης-ΕΕ μέχρι το 2015. Τι θα γίνει τότε η μονάδα απεξάρτησης και τα 30 τμήματα σε όλο το λεκανοπέδιο και τα δεκάδες προγράμματα πρόληψης, θεραπείας χωρίς υποκατάστατα και κοινωνικής επανένταξης που υλοποιεί δωρεάν για όλους τους κατοίκους της χώρας?

Το 18 Άνω αντιπροσωπεύει το παράδειγμα μιας πρωτότυπης ψυχοκοινωνικής πολυεστιακής προσέγγισης των εξαρτήσεων ως κοινωνικών κατά βάσεων φαινομένων βασίζοντας τη θεραπεία του στη ψυχοθεραπεία, στις ομάδες τέχνης και τη συλλογική δράση εμάς των θεραπευομένων που μας εξέλιξε από άβουλα περιθωριοποιημένα όντα σε δρώντα κοινωνικά υποκείμενα ενάντια σε κάθε αποκλεισμό και κάθε είδους ρατσισμό για ένα πιο ανθρώπινο αύριο.

Kdraseis18ano.squat.gr

Απάντηση