ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18 ΑΝΩ

Στο εκτελεστικό απόσπασμα του μνημονίου η ψυχική υγεία

Στο εκτελεστικό απόσπασμα του μνημονίου η ψυχική υγεία

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Αύγουστος 10th, 2013

0 Comments

Το Μνημόνιο βλάπτει την υγεία, ακόμα και τους πιο ευαίσθητους τομείς της, όπως η ψυχική υγεία. Κυριολεκτικά.

Την ίδια στιγμή που αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες η αύξηση των ψυχικών διαταραχών την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το κράτος αντί να ενισχύσει τις δομές ψυχικής υγείας, επεξεργάζεται τη διάλυση τους.

Οι μεγάλες ψυχιατρικές μονάδες και οι δομές ψυχικής υγείας δε γλίτωσαν από την καταστροφική λογιστική κυβέρνησης – τρόικας, με αποτέλεσμα να οι δαπάνες τους να έχουν υποστεί δραματικές περικοπές , το προσωπικό να εργάζεται σε εξοντωτικές συνθήκες με τη διαρκή απειλή της διαθεσιμότητας να κρέμεται στα κεφάλια του και να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και οι συνθήκες διαβίωσης και θεραπείας των ψυχικά σθενών να επιδεινώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, γυρνώντας το ρολόι της ιστορίας στο μεσαίωνα.

Στο τέλος της διαδρομής ο στόχος δεν είναι άλλος από την απόσυρση του κράτους από οποιαδήποτε μέριμνα ψυχικής υγείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των δομών που θα μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σ’ ένα ατέλειωτο καιάδα. Στο πρόσωπο – ενός πρώην τηλεπωλητή, νυν υπουργού υγείας και εσαεί ακροδεξιού – του Άδωνη Γεωργιάδη, η τρόικα βρήκε τον κατάλληλο και πρόθυμο άνθρωπο να εκπληρώσει αυτή την αποστολή.

Η αρχή έγινε με την επανεργοποίηση της αντιδραστικής διάταξης του Ανδρέα Λοβέρδου για την παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως νοσηλευομένων ψυχικά πασχόντων και των φιλοξενούμενων σε στεγαστικές εξωνοσοκομειακές δομές. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταδικάζει στην ανέχεια τους ψυχικά πάσχοντες, αφού η ουτως η άλλως πενιχρές συντάξεις τους ύψους 300 ευρώ, περικόπτονται μέσω της παρακράτησης με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προμηθευτούν ούτε στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης.

Η κρίση έχει αποδιοργανώσει και υποβαθμίσει πλήρως τις δομές του ψυχιατρικού κλάδου. Το θέμα των διακομιδών είναι ενδεικτικό. Μέχρι πρόσφατα αναλάμβαναν οι νοσηλευτές τη συνοδεία των ασθενών. Πλέον οι διακομιδές έχουν μειωθεί κατά 50%, οι ασθενείς δεν υποβάλλονται στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και τη συνοδεία τους αναλαμβάνουν ειδικευμένοι ψυχίατροι που αφιερώνουν το μεγαλύτερο χρόνο της ειδίκευσης τους στις διακομιδές.

Στις 31 Ιουλίου η υφυπουργός αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζέτα Μακρή, απέστειλε στο ΨΝΑ , το Δρομοκαιτειο και το ΨΝΘ ένα επείγον έγγραφο με το οποίο διατάσσει μέχρι τις 10 Αυγούστου να δώσουν στο Υπουργείο υγείας σχέδιο για την «μετακίνηση των χρόνιων ασθενών σε κενές θέσεις των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης» και «σε δεύτερη φάση την υποβολή προτάσεων για το μετασχηματισμό των νοσοκομείων έως το τέλος του 2015». Οι συγκεκριμένες ντιρεκτίβες εντάσσονται προφανώς στο πλαίσιο του συμφώνου Λυκουρέτζου – Αντορ για το κλείσιμο των ψυχιατρικών μονάδων έως το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 27 Αυγούστου έχει συγκληθεί σύσκεψη των Διοικητών και προέδρων των Τομεακών επιτροπών και των στελεχών του Υπουργείου για να δρομολογηθεί το κλείσιμο του ΨΝΑ. Η στόχευση είναι σαφής.

Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία που χωρίς επαρκές προσωπικό, επιστημονική καθοδήγηση, κοινοτικές υπηρεσίες και με ελάχιστους πόρους θα κληθούν απλώς να κάνουν διαχείριση κρίσεων αναπαράγοντας τις πιο ιδρυματικές πλευρές της τωρινής λειτουργίας , εγκλωβίζοντας στην απελπισία χιλιάδες οικογένειες. Η Ελλάδα θα αποκοπεί απλώς από το όραμα της αποασυλοποίησης και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αλλά και από την πιο σημαντική ευρωπαϊκή κληρονομιά, το διαφωτισμό και τον ανθρωπισμό.

Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, δ/ντης του 9ου ψυχιατρικού τμήματος στο Δαφνί μιλάει στον 105.5 στο Κόκκινο για την κατάσταση που επικρατεί.

http://stokokkino.gr/article/1780/Sto-ektelestiko-apospasma-tou-Mnimoniou-i-PSuxiki-Ugeia

Μαρία Λούκα

Απάντηση