ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18 ΑΝΩ

Στον καιρό των ηρώων

Στον καιρό των ηρώων

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Ιούλιος 31st, 2014

0 Comments

Μα που πήγανε οι Ήρωες; Υπάρχουν; Κρύβονται; Ίσως είναι δύσκολοι καιροί ακόμα και γι’ αυτούς. Κι’ όμως ήρωες υπάρχουν, ήρωες που ζουν ανάμεσά μας και πραγματοποιούν καθημερινούς άθλους. Είναι ο καθημερινός Άνθρωπος, – ο Εργαζόμενος, η Μητέρα,- τα Παιδιά που δεν σταματούν να κάνουν όνειρα για το αύριο. Ήρωας είναι ένας Χρήστης ουσιών που αποφασίζει να πάει σε ένα πρόγραμμα να απεξαρτηθεί. Είναι ο Μετανάστης που προκειμένου να προσφέρει στην οικογένεια του αποφασίζει να μπει σε ένα κοντέινερ θυσιάζοντας την αξιοπρέπεια του ακόμα και τη ζωή του. Είναι η Γιαγιά που από τη σύνταξη της θα αγοράσει παιχνίδια και δώρα για τα εγγόνια της- αλλά, ο Σύγχρονος Ήρωας ταυτόχρονα προσφέρει και κάτι πιο πολύτιμο, την φροντίδα και την αγάπη του προς τον Άλλον.

Ίσως τελικά τα όπλα του σημερινού ήρωα δεν είναι η ρώμη και η πονηριά αλλά το ενδιαφέρον και η προσφορά. Δεν είναι ένα ρόπαλο προτεταμένο, έτοιμο να επιτεθεί αλλά ένα χέρι απλωμένο να βοηθήσει, να στηρίξει ακόμα και να αγκαλιάσει.

Σαν ψυχολόγος παρατηρώ με ενδιαφέρον και σκεπτικισμό τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και τις εξελίξεις τις εποχής μας. Σαν μητέρα όμως αγωνιώ και φρίττω. Το κλισέ « σε τι κόσμο θα αφήσω τα παιδιά μου;» με αφορά άμεσα.

Κάθε Δευτέρα όμως, νιώθω την ελπίδα να ξυπνάει μέσα μου, Στην Ομάδα Συλλογικών Δράσεων του 18 ΑΝΩ. Η Ομάδα Δράσεων δεν είναι μια απλή ψυχοεκπαιδευτική ομάδα του 18. Ενσωματώνει και πραγματώνει το πνεύμα του 18ΑΝΩ, της αλληλεγγύης, της στήριξης και το πιο σημαντικό το πνεύμα της συλλογικότητας. Σε αυτή τη «κυψέλη» φροντίδας δεν υπάρχουν «βασίλισσες» και «εργάτριες» μέλισσες. Είμαστε όλοι ισότιμοι, θεραπευτές και θεραπευόμενοι, όλοι ιππότες της στρογγυλής τράπεζας, με όπλο την αποφασιστικότητά μας, ενάντια στην άγνοια, την αδιαφορία και την αδράνεια. Συναντάμε ανθρώπους – αγωνιστές από άλλες συλλογικότητες, συμμετέχουμε και οργανώνουμε εκδηλώσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είμαστε εκεί! Φρουροί της πίστης ότι όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα – ότι όλοι έχουμε το πιο βασικό δικαίωμα της Αξιοπρέπειας στη ζωή και στο να κάνουμε όνειρα.

Ίσως, τελικά όταν έρχεται η σκοτεινιά, έρχεται και η ανάγκη της ελπίδας και της πίστης ότι θα τα καταφέρουμε, και το μέλλον είναι στα χέρια τα δικά μας!

 

Βικτώρια Ζαφέτ

Ψυχολόγος 18ΑΝΩ

Μέλος των Συλλογικών Δράσεων 18ΑΝΩ

Απάντηση