ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18 ΑΝΩ

Δελτίο Τύπου Παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών – Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Ιούνιος 24th, 2016

0 Comments

Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 ΑΝΩ

Δελτίο Τύπου

                                                 Αθήνα, 26/6/2016                                                   

18 Somateio

Δευτέρα 27/6/2016 Κήπος Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων Ερμού 134 – θησείο Εκδήλωση στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών Συμμετέχουν οι Ψυχοεκπαιδευτικές Ομάδες της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 Άνω Ομάδα Μουσικής, Ομάδα Φωτογραφίας, Ομάδα Πηλού. Διοργάνωση Ομάδα Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 Άνω Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω

Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών βρίσκει και αυτή τη χρονιά την κοινωνία βυθισμένη στη φτώχεια, τη δυστυχία, την ανασφάλεια και την
απελπισία.

Η συστημική κρίση και τα τρία μνημόνια, οι διαρκείς περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία και την πρόνοια, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά σε υγειονομικό και άλλο υλικό στα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες δομές  υγείας έχουν δημιουργήσει τους όρους μιας χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστικής καταστροφής.

Αυτό, στο χώρο των ναρκωτικών, εκφράζεται με την απουσία μιας κεντρικά σχεδιασμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Τα εξαρτημένα άτομα πεθαίνουν αβοήθητα στις πλατείες και στους δρόμους. Τα θεραπευτικά προγράμματα που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα με κυριότερο την υποστελέχωση, λόγω των τεράστιων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης.

Ειδικά γιαanti_drug_day το 18 ΑΝΩ , τη μεγαλύτερη δημόσια μονάδα απεξάρτησης, ζητάμε από την κυβέρνηση να μην περιορίζεται στις θετικές διακηρύξεις και υποσχέσεις, αλλά να εξασφαλίσει τη νομική και διοικητική κατοχύρωση της Μονάδας, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των δομών και υπηρεσιών της.

Να εξασφαλίσει την επαρκή στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό, σε οργανικές θέσεις εργασίας και όχι επισφαλείς (συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, μπλοκάκι κ.α.)


Να εξασφαλίσει τους όρους επέκτασης των δραστηριοτήτων του 18 ΑΝΩ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργεί η διαρκής επέκταση του φαινομένου της πολυτοξικομανίας και ιδιαίτερα τα λεγόμενα «ναρκωτικά της κρίσης» όσο και οι «νέες εξαρτήσεις» (τζόγος, Internet, ανορεξία – βουλιμία κ.α.).

Ζητάμε, επίσης, τη δημιουργία πολλών στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης ώστε να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Ζητάμε να εξασφαλισθεί σε όλα τα επίπεδα η ισότιμη κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, η επαγγελματική τους αποκατάσταση, η δυνατότητα να ζήσουν μια ζωή με ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Έχει σημασία, ιδιαίτερα αυτή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών να τονίσουμε ότι η εξάρτηση γενικά δεν είναι αρρώστια, με την ιατρική έννοια του όρου. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό, εμβληματική παθολογία της νεωτερικότητας, έκφραση της κρίσης της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Η ουσιαστική, λοιπόν αντιμετώπιση, αυτού του φαινομένου, όχι με την υποκατάσταση, αλλά με την απεξάρτηση, επιβάλλει τον σοβαρότερο δυνατό προβληματισμό και την οργάνωση της συλλογικής δράσης μας σε όλα τα επίπεδα ενάντια στην εξάρτηση ως τρόπο ζωής, την πάλη για την ατομική και κοινωνική χειραφέτηση, για την απελευθέρωση από κάθε είδους δεσμά.

Για το ΔΣ του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού

και Επιστημονικού έργου του 18 ΑΝΩ

Η πρόεδρος

Κατερίνα Μάτσα

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Κυριακή 26/6/2016

Εκθετήριο από την  Ομάδα Κοσμήματος και την Ομάδα Πηλού της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ – Ψ.Ν.Α.

Θεατρική Παράσταση στον κλειστό χώρο εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου της Θεατρικής Ομάδας της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ – Ψ.Ν.Α. με το έργο “Τ.Ι.Ν.Α.” της  Simon Grangeat σε μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου, Μια σύντομη Ιστορία για την Κρίση.

Διάρκειας 55λεπτών.

Ώρα έναρξης: 19:30

Στην Πλατεία Δημαρχείου Περιστερίου την ίδια ημέρα

Χορευτικό Δρώμενο από την Ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών της Κοινωνικής Επανένταξης Γυναικών και Μητέρων της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ – Ψ.Ν.Α με τίτλο «Χορός στην Αυλή των σπιτιών»

Διάρκειας 30 λεπτών

Ώρα έναρξης: 21:00

Μουσικό Δρώμενο της Ομάδας Μουσικής της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ – Ψ.Ν.Α.

Ώρα έναρξης: 21:30

Διάρκειας 30 λεπτών

Παράσταση « Κούκλας- Μαριονέτας»

Συμβολική παράσταση από τα μέλη της ομάδας.

Ελεύθερη Είσοδος

 

Δευτέρα 27/6/2016

Κήπος Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων Ερμού 134-θησείο

Εκδήλωση στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών

Συμμετέχουν οι Ψυχοεκπαιδευτικές Ομάδες της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 Άνω

Ομάδα Πηλού

Ομάδα Μουσικής  

Ομάδα Φωτογραφίας

Διοργάνωση

Ομάδα Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 Άνω
Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω


Ελεύθερη Είσοδος

Απάντηση