ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18 ΑΝΩ

Οχι στα στρατοπεδα συγκεντρωσης

Οχι στα στρατοπεδα συγκεντρωσης

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Ιούλιος 9th, 2013

0 Comments

Λένε πως αν σε ένα αρνητικό γεγονός θέλεις να βρεις τον υπαίτιο, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παρατηρήσεις το ποιος θα επωφεληθεί από αυτό.

Το κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 15 χρόνια μοιάζει να δέχεται «επίθεση υποβάθμισης». Άραγε να φταίνε οι εξαρτημένοι τοξικομανείς που αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη στην πόλη ή η αστυνομία που καθημερινά μετέφερε τις πιάτσες; Από την 3η Σεπτεμβρίου στη Σταδίου, από την Αθηνάς στη Τοσίτσα, από τη Μενάνδρου στο κέντρο της Ομόνοιας.

Η χρήση και η αγοραπωλησία ναρκωτικών γινόταν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας χωρίς να μοιάζει να την ενοχλεί καθόλου. Άλλωστε όσοι ήμασταν κάποτε στο πρόβλημα των ναρκωτικών είχαμε δει ότι η αστυνομία και κάποια βαποράκια έμοιαζαν να έχουν φιλικές-εμπορικές σχέσεις αφού σε διάφορα σημεία (στοά Ομόνοιας, ξενοδοχεία στη Μενάνδρου, είσοδοι πολυκατοικιών στη Γερανίου) ουσιαστικά αντάλλασαν προϊόντα  και υπηρεσίες. Το μόνο έργο και έγνοια της αστυνομίας ήταν να μεταφερθούν οι πιάτσες ανάλογα με τις εντολές.

Ίσως πάλι για την υποβάθμιση του κέντρου να φταίνε οι «ανθρωποφάγοι» μετανάστες, που αφού τους υποσχέθηκαν ότι θα τους φέρουν στον παράδεισο οι έλληνες δουλέμποροι με 2000 και 3000 δολάρια, τους βρήκαν σπίτια όπου ζουν 30-40 άτομα στοιβαγμένα. Ανεργία, εξαθλίωση, απελπισία και αδιέξοδο αφού ούτε στην πατρίδα τους μπορούν να γυρίσουν ούτε να επιβιώσουν στην Ελλάδα.

Έτσι η εικόνα ολοκληρώθηκε. Τοξικοεξαρτημένοι, εξαθλιωμένοι μετανάστες, άστεγοι, πόρνες, ζητιάνοι, αστυνομία, έμοιαζε για χρόνια να είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας. Τα μαγαζιά άρχισαν σιγά σιγά να κλείνουν, τα φθηνά ενοικιαζόμενα σπίτια να μετατρέπονται σε εξευτελιστικά πωλητήρια. Τότε μεγάλες εταιρίες άρχισαν να αγοράζουν τα κτίρια, πρώτα γύρω από την πλατεία Θεάτρου και ύστερα σε όλο το υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας.

Μόλις το μεγαλύτερο ποσοστό πουλήθηκε ήρθε η καταπληκτική ιδέα στην τρικολόρ κυβέρνηση για το σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα. Και είναι σύγχρονο, καθώς προσφέρει κανονική σίτιση (ένα σάντουιτς), συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες, βία, ξυλοδαρμούς, απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και δωρεάν εξετάσεις, χωρίς βέβαια να βρίσκουν τρόπους αντιμετώπισης, παρά μόνο αποτελέσματα. Όμως για να είμαστε δίκαιοι δεν έχει αναφερθεί πουθενά ότι οι κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας μετατρέπονται σε σαπούνια.

Συνεπώς η σημερινή κυβέρνηση σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες κατασκεύασε ένα μεγάλο σύνθημα : « Τα Ες Ες πέθαναν! Ζήτω η ελληνική αστυνομία!» Με νέους ρόλους και αρμοδιότητες. Ως κέντρο απεξάρτησης : «Μοιάζεις τοξικομανής; Στην Αμυγδαλέζα να βγάλεις στερητικά. Και ούρλιαξε όσο θες κανείς δε θα σε ακούσει.» Ως κέντρο περίθαλψης : « Είσαι άστεγος; στην Αμυγδαλέζα. Και εκεί  πάλι στις ίδιες συνθήκες θα είσαι, απλώς δε θα σε βλέπει κανείς.» «Είσαι μετανάστης; Στην Αμυγδαλέζα. Δωρεάν στέγαση, δωρεάν σάντουιτς, δωρεάν στέρηση των δικαιωμάτων σου, δωρεάν ξυλοδαρμοί. Και αν θελήσεις στην αχαριστία σου να αυτοκτονήσεις, κανείς δε θα σε ενοχλήσει.»

Οι αρμοδιότητες βέβαια δεν τελειώνουν εδώ, βλέπε εξαρτημένες φορείς του HIV και αστυνομία που σε συνεργασία με επίορκους γιατρούς τις έκαψαν ως μάγισσες στο βωμό της τηλεθέασης καθησυχάζοντας τους φιλήσυχους πολίτες.

Άραγε αυτό είναι η κοινωνία σήμερα; Άραγε αν κρύψω ένα πρόβλημα παύει να υπάρχει; Κλείνω κέντρα απεξάρτησης και ανοίγω στρατόπεδα συγκέντρωσης; Όλα στο βωμό του κέρδους. Κάπου εκεί όμως είμαστε κι εμείς. Εμείς που ζήσαμε την εκμετάλλευση, τη διαπόμπευση και τον ρατσισμό στην πιο σκληρή μορφή του, έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε μαζί με άλλους  χώρους,  οργανώσεις,  συλλογικότητες, αγωνιστέςδράσεις  κ τρόπους αντιμετώπισης σε αυτό το νέο είδος φασισμού.

Σας καλούμε σε μια ανοιχτή συζήτηση ελπίζοντας να ακουστούν κι άλλες ιδέες και απόψεις και να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία ενάντια στον θάνατο των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Σάββατο 8 Ιουνίου στις 19:00 στην αίθουσα Γκίνη στο Πολυτεχνείο.

 

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 Άνω

Απάντηση