ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18 ΑΝΩ

Κείμενο μελών μουσικής ομάδας Κ.Ε. 18 ΑΝΩ

Κείμενο μελών μουσικής ομάδας Κ.Ε. 18 ΑΝΩ

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Νοέμβριος 14th, 2013

0 Comments

«Είμαστε η Μουσική Ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης του 18άνω.

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που βρισκόμαστε εδώ εκπροσωπώντας ένα δημόσιο δωρεάν πρόγραμμα απεξάρτησης. Η δημόσια δωρεάν απεξάρτηση απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που βάλτωσαν στον κυκεώνα της χρήσης ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας, της εθνικής τους προσέλευσης και την κατάσταση της υγείας τους ζητάνε βοήθεια από το 18 που παρέχεται απλόχερα με επιστημονική ευσυνειδησία αλλά και με αποθέματα ψυχής από τους θεραπευτές μας. Το 18άνω έχει πάμπολλες δομές, κλειστής διαμονής, ξενώνες και συμβουλευτικούς σταθμούς.

Μέσω της αποδόμησης και των τελευταίων στοιχείων του πάλαι ποτέ «κράτους πρόνοιας», δέχεται κι αυτό μια άνευ προηγουμένου επίθεση όπως και όλη η δημόσια υγεία με σκοπό τη συρρίκνωσης και εν τέλει το κλείσιμο του. Είναι αποφασισμένο και δρομολογημένο απ΄ την κυβέρνηση – μαριονέτα του ΔΝΤ να κλείσει το Δημόσιο Ψυχιατρείο στο οποίο υπάγεται το 18άνω και να ιδιωτικοποίηση την απεξάρτηση αλλοτριώνοντας εντελώς το πραγματικό της νόημα, παραδίδοντας τις τύχες των εύπορων εξαρτημένων σε ιδιώτες με αμφίβολα κίνητρα και έλλειψη εμπειρίας και των άπορων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Αμυγδαλέζας όπου θα υφίστανται ταπεινωτική καταναγκαστική εργασία και υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις.

Η απόφαση κλεισίματος εν μια νυκτί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ήταν η προειδοποιητική βολή, η μάλλον η πρώτη ομοβροντία για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει σε όλο το δημόσιο τομέα. Έτσι εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους  της ΕΡΤ και θεωρούμε ότι παλεύουμε για τους ίδιους σκοπούς σε μια εποχή ολοκληρωτικής βαρβαρότητας και απανθρωπιάς. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και αντίσταση στο πνεύμα των χαλεπών καιρό που ζούμε.

Είμαστε αντίθετοι στη διαφαινόμενη συγχώνευση προγραμμάτων απεξάρτησης τα οποία έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και θεραπευτική προσέγγιση όπως είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους ουσίες που υποκαθιστούν την εξάρτηση και ότι πηγάζει απ αυτήν. Η απεξάρτηση είναι μια πράξη επαναστατικής ορμής και διαρκούς πάλης για αξιοπρέπεια και κοινωνική συνείδηση και κανένα φάρμακο ή ουσία δε δύναται να τη διαμεσολαβήσει.

Στους ξενώνες που ζούμε σαν μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης – μιας επανένταξης της οποία παλεύουμε σε αντιξοότητες και αναμφίβολα ιστορικές συνθήκες – επικρατεί πλέον μια διαρκή έλλειψη βασικών αγαθών όπως χαρτικά, απορρυπαντικά και τρόφιμα. Το ίδιο βιώνουν οι συνθεραπευόμενοι μας στις κλειστές δομές του 18άνω και στα συμβουλευτικά κέντρα. Διαπιστώνουμε δύο και κάτι χρόνια τώρα με θυμό, απογοήτευση και αμηχανία τις περικοπές μισθών των θεραπευτών μας και τη συρρίκνωση προσωπικού των μονάδων.

Διαισθανόμαστε πως εάν δεν αντισταθούμε θα είμαστε μια από τις τελευταίες φουρνιές απεξαρτημένων που είχε την τύχη να βρεθεί στον μικρό και μαγικό πλανήτη του 18άνω. Αυτό επηρεάζει την εύθραυστη ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση κι όπως κι  άλλα τμήματα της κοινωνίας παλεύουμε καθημερινά ενάντια στην καλλιέργεια του φόβου και την περιρρέουσα ανασφάλεια. Είμαστε άνθρωποι που πριν από κάποια χρόνια θεωρούμασταν καμένα χαρτιά και στην καλύτερη περίπτωση προκαλούσαμε οίκτο κι αποστροφή στους γύρω μας.

Στη χειρότερη νιώθουμε το κοινωνικό έλεγχο και ρατσισμό, το στίγμα και τις διακρίσεις, την αστυνομική βία και καταστολή με τον σκληρότερο τρόπο. Και τώρα στεκόμαστε όχι απέναντί σας αλλά δίπλα σας, άνθρωποι ανάμεσα σε ανθρώπους, σαν τη ζωντανή απόδειξη ότι κανένας αγώνας δε χάνεται αν παλέψεις σκληρά, ότι καμιά ζωή δεν είναι τελειωμένη, ότι όλοι μαζί με την δύναμη και την αγωνιστικότητα μας ζούμε και παλεύουμε ενάντια σε κάθε εξάρτηση και κάθε χειραγώγηση για μια ζωή με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.»

(το παρόν κείμενο διαβάστηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στις 4/9/2013 στην εκδήλωση της Μονάδας Απεξάρτησης 18ΑΝΩ με θέμα: «Εξαρτήσεις  και Απεξάρτηση στην Ελλάδα της κρίσης»)

*Το πιό πάνω κείμενο διαβάστηκε σε μουσική εκδήλωση στην κατειλημμένη  ΕΡΤ το καλοκαίρι που μας πέρασε.Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης το θατρικό :ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη απο την θεατρική ομαδα του 18 άνω καθώς και  βίντεο αρτ απο την ομάδα φωτογραφίας.

Πρίν την εκδήλωση έγινε κουβέντα με την κ.Ματσα και μέλη της  κοινωνικής επανένταξης του 18 ανω

Απάντηση