ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18 ΑΝΩ

Δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε γάλα…

Δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε γάλα…

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Ιούλιος 30th, 2014

0 Comments

Οι νέες διαθεσιμότητες στο ΨΝΑ διαλύουν τις εξωτερικές δομές και του 18 ΑΝΩ, όπως το θεραπευτικό πρόγραμμα εξαρτημένων μητέρων με παιδιά.

 Βρεφικό γάλα μέχρι και αύριο έχουν τα παιδιά των εξαρτημένων μητέρων που φιλοξενούνται στο ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα του 18 ΑΝΩ σε ξενώνα στο κέντρο της Αθήνας. Από Δευτέρα κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα γίνεται η τροφοδοσία, αφού οι διαθεσιμότητες των οδηγών του ΨΝΑ οδηγούν τον ξενώνα, όπως και τις υπόλοιπες εξωτερικές δομές, σε ασφυξία.

Για τα προβλήματα που προκαλούν οι διαθεσιμότητες των οδηγών, φυλάκων και νυχτοφυλάκων (καθυστέρηση παραλαβής τροφοδοσίας, ακύρωση αιμοληψιών και προγραμματισμένων εξετάσεων, ματαίωση διανομής τροφίμων σε εξωτερικές δομές κ.λπ.) έχουν ενημερώσει με καταγγελία τους οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ, προειδοποιώντας ότι δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Για τον ξενώνα του 18 ΑΝΩ η διαθεσιμότητα των οδηγών σημαίνει ότι οι εξαρτημένες μητέρες και τα παιδιά τους δεν ξέρουν αν θα έχουν την επόμενη ημέρα γάλα, τρόφιμα, φάρμακα, αν θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις στο νοσοκομείο ή, απλώς, αν θα μπορούν να ραγματοποιήσουν τις τόσο πολύτιμες ομαδικές εξόδους σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Οπως μας εξηγεί η επιστημονική υπεύθυνη της δομής, Μαρία Σφηκάκη, το ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης μητέρων με τα παιδιά τους, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, δέχεται μητέρες με παιδιά ώς 5 ετών και έγκυες, διαρκεί εννέα μήνες και είναι στεγνό, κλειστό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, δίνοντας ευκαιρία στην απεξάρτηση και στην ενίσχυση του γονεϊκού δεσμού.

 Η ζωή στον ξενώνα, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 22 γυναίκες και 8 παιδιά, είναι οργανωμένη συλλογικά. Οι γυναίκες αυτοεξυπηρετούνται, μαγειρεύουν, ενώ οι πρώτες ύλες έρχονται 2-3 φορές την εβδομάδα από το Δαφνί. «Το πρόβλημα στην τροφοδοσία, που καθυστέρησε ήδη μία μέρα, λύθηκε προσωρινά με απόσπαση οδηγών από το ΕΚΑΒ. Ομως δεν ξέρουμε τι θα γίνει από Δευτέρα, αν θα έχουμε τρόφιμα ή φάρμακα», παραδέχεται η υπεύθυνη της μονάδας.

 Τα παραπάνω, που ισχύουν για όλες τις εξωτερικές δομές του ΨΝΑ, στην περίπτωση του 18 ΑΝΩ απειλούν την ίδια τη θεραπευτική διαδικασία, επιτείνοντας καταστάσεις διαρκούς ανασφάλειας και ματαίωσης. Είναι διπλά κρίμα, για τις γυναίκες αυτές που πήραν τη δύσκολη απόφαση να απεξαρτηθούν, και τους προσφέρεται η δυνατότητα να το πετύχουν χωρίς να αποχωριστούν τα παιδιά τους, να πρέπει να αντιπαλέψουν εκτός από την εξάρτηση και τις δραματικές ελλείψεις που προκαλούν ανάλγητες υπουργικές αποφάσεις.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Απάντηση